Det lilla hjärtat del 1 – att fastna

Viktiga tider närmar sig
I morgon börjar den fjärde veckan i bebisens liv. Det är en stor vecka, eftersom hjärtat ska börja slå. Vad jag har förstått är det ganska vanligt att det går snett här, så vi får alla hålla tummarna att det lilla hjärtat klarar utmaningen!

Hur klarar sig bebisen innan hjärtat och vad är de första stegen att göra ett hjärta? Det känns som läge att titta tillbaka till vecka 1 när allt startat. Först och främst ska bebisen alls hitta någonstans den vill bo de närmaste månaderna.

Förvarning
När man hälsar på någon ringer man kanske först och kollar så att någon är hemma, kanske så att de hinner baka någon kaka och koka kaffe. Och även den lilla bebisen ser till att förvarna om sin ankomst. Från befruktningen har bebisen kontinuerligt sänt ut hCG till det stället där ägget lossnade från, corpus luteum.

CL har bland annat som uppgift att producera progesteron och gör det automatiskt i de första två veckorna efter att ägget har lämnat, men glömmer sedan bort det – om den inte blir påmind av lite hCG!

Bebisen meddelar med hCG att den är på väg

Mottagande
Progesteronet som tillverkas bidrar bland annat till att förfina celler i livmodern till decidualceller. Dessa har hög metabolism och är sekretoriska. Andra saker som händer är att körtlar växer, och fler blodkärl bildas i området.

Men vad är det tänkt att den lilla cellklumpen ska leva och växa av? Det är inte kaffe och kakor som bjuds på, däremot har decidualcellerna och de andra körtlarna sett till att de är redo att utsöndra matnyttigheter som bebisen kan få energi ifrån.

Bebisen bjuds på  metaboliter och tillväxtfaktorer

Knappt en vecka gammal, närmare bestämt på femte dagen, kläcks ägget och bebisen fastnar på ett förhoppningsvis lämpligt ställe i livmodern och det är dags för nästa steg – att ta sig in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s