FK håller sig till (sin idé om) lagen

Försäkringskassan har som vanligt sin egen lilla tolkning av lagarna i Sverige.

Man ska vara sjukskriven om man är sjuk, är det tänkt.

Men FK tycker att gravida kan få lov att vara sjuka utan att det räknas, för det är naturligt att vara sjuk ibland då. Alltså inte som det är naturligt att bli sjuk om man har en genetisk sjukdom eller om man lever ohälsosamt, utan på ett helt annat sätt som gör att sjukdomen inte gills.

  • Gravida kvinnor blir sjuka.
  • FK nekar sjukpenning.
  • FK struntar i det.
  • Tingsrätten håller inte med FK: Det var en felaktig bedömning, kvinnorna ska få skadestånd med 50 000 var.
  • FK håller inte med. FK överklagar.
  • Hovrätten håller inte med FK. Det var fel att kvinnorna inte fick vara sjukskrivna, de ska få skadestånd med 15 000 var.

Men FK håller fortfarande inte med. ”Försäkringskassan anser dock inte att man gjorde fel i de aktuella fallen, utan bara följde lagstiftningen.”

Ja den där lagstiftningen som de tolkar annorlunda än lagstiftare och domstolar.

Är det rimligt att bara personer med ork, tid, pengar och kunskap att driva en rättsprocess ska kunna vara säker på att få vara sjukskrivna? De allra flesta har antagligen fullt upp med att bli friska och reparera hålen för de lån de måste ta under tiden de varit sjuka.

Jag tycker att diskussionen som lyftes om sjukförsäkringen hade kunnat vara väldigt bra för samhället, men istället blev den misslyckad, det var mycket olycklig att den helt missade den viktiga frågan:

Vad ska man egentligen göra åt FK?

Annonser

4 thoughts on “FK håller sig till (sin idé om) lagen

  1. FK säger att graviditet inte är en sjukdom. Nej det är ingen sjukdom men ska frågan vart ens åkommor kommer ifrån som gör att man inte kan jobba vara relevanta i bedömningen. Om man är gravid och inte har ont får man jobba, gravid är inte en sjukdom i sig. Men isåfall skulle ju inte lungcancer vara giltlig sjukskrivningsorsak om man rökt, röka är inte en sjukdom. Inte heller sjukskrivning för brutet ben när man åkt skidor för skidåkning är inte ett sjukdomstillstånd. Jag fattar på riktigt inte resonemanget. Ingen säger att graviditet är en sjukdom, bara foglossningarna och allt annat som kommer därav.

  2. Word på Madeleines kommentar. Jag fattar inte heller resonemanget – ska man skylla sig själv för att man är gravid och drabbas av diverse grejer som gör en oförmögen att kunna arbeta? Jag tror inte det är människor som jobbar på FK, det måste vara robotar. (Alt robotar som skrev lagstiftningen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s