Malin: varannan dag

Tema: Olika upplägg av föräldraledighet

Malin och hennes man tog varannan dag när de fick andra barnet. Maken hade måndagar och onsdagar och fredag eftermiddagar, hon hade tisdagar och torsdagar och fredag förmiddagar) i 15 1/2 månad.

Jobb
Malin jobbar som egenföretagare, så att hon delade kontinuerligt med pappan gjorde att hon kunde driva firman vidare nästan helt utan inkomsttapp. Pappan har en nyckelroll i ett mindre företag (det brukar kallas ”oersättlig på jobbet och kan inte vara pappaledig”) och både ur företagets och hans egen arbetssynvinkel var halvtid det optimala valet. På hans tidigare jobb hade halvtid dock inte fungerat så bra, så då hade de fått dela upp det så att de var ansvariga på 100% hälften av tiden.

Kontakt med barnet
Ansvars- och anknytningsmässigt var det ingen skillnad mot tidigare föräldraledighet när de delade större sjok (6-6-3-3). De har aldrig funderat i termer av ”primärförälder”, helt enkelt för att båda barnen alltid verkar ha relaterat i samma grad till båda föräldrarna (och tvärtom). Mamm- och pappighet har, när det inträffat, inte hängt ihop med vem som har råkat vara mest närvarande då.

Hushållet
Hushållet har de alltid skött tillsammans (oavsett om det handlar om bra eller dålig skötsel…). Den som var hemma för dagen hämtade och lämnade på dagis och lagade middag, resten flöt på som vanligt. Nu när de inte är föräldralediga håller de fortfarande fast vid sina dagar, med lite modifikation: en lämnar, den andra hämtar och gör mat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s