oxytocin – inte alls bara behagligt?

Oxytocin brukar beskrivas som lugn-och-ro-hormon eller kärlekshormon som utsöndras när vi känner välbehag och njutning. Men jag läste en artikel (populärvetenskaplig, vetenskaplig) som tog upp några nya aspekter:

Snarare än att skapa välmående kan det vara så att oxytocin väcker till liv de anknytningsmönster man har. De flesta har trygg anknytning, vilket då skulle ge en positiv effekt med välmående, men cirka 40% har inte det, så oxytocinet kan ge olika effekter.

Kort om anknytning
Anknytning handlar om hur barnet lär sig att etablera relationer främst under  de första åren och hur detta påverkar välmåendet då och senare i livet. Tricket för barnet är att hitta balansen mellan att vara beroende av någon annan och att vara självständig.

Kort om oxytocin
Oxytocin är ett hormon som är centralt för barnafödande. Själva ordet kommer från oxy, som betyder snabb, och tokos, som betyder barnafödande. (Jag har sett klipp där barnmorskor säger oxytoxin, vilket är lite roligt eftersom toxin betyder gift. :P) Oxytocinet hämmas av progesteron, men i slutet av graviditeten avtar det och då ökar oxytocinnivåerna och startar förlossningen. Det utsöndras också när man ammar då det gör att bröstmjölken rinner till och att livmodern drar ihop sig efter förlossningen.

Mer om studien
Oxytocin kan alltså ge olika effekter för olika personer. Det är svårt att veta med enstaka små studier som har nya rön, men jag tycker att den är intressant på flera sätt:

  • att resultaten stämmer med djurstudier, där oxytocin snarare ses ha rollen att djuren ska minnas olika emotioner och hur de är kopplade till olika händelser.
  • att det finns intressanta frågor som skulle kunna besvara: Påverkar oxytocin hur olika kvinnor upplever sin förlossning, amningen och tiden efteråt rent allmänt?

Det har efter detta kommit många andra artiklar som nyanserar synen på oxytocin, kan vara bra att ha lite koll på, läs t.ex. en hyfsad sammanfattning i Psychology Today, om man ska köra  förenklingar om ”kärlekshormonet”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s