Berikning av mjölk till prematurer

När det gäller amning och ersättning sker mycket forskning på prematurer och jag tycker att det är ett väldigt intressant område att kolla på om man vill lära sig mer om både vad ersättning innehåller och på vilka grunder, när bröstmjölk är viktigt och när det inte är tillräckligt. Allt är mer känsligt och ställs på sin spets vilket gör att nya idéer kan komma fram. Jag tänkte sammanställa vad jag lärt mig hittills om detta:

Varför berikar man?

Det är känsligt vad de små för tidigt födda får, eftersom deras kroppar förväntar sig näring, energi, tillväxthormoner och antikroppar via moderkakan. Helst bör prematurer få prematurmjölk från prematurmammor, eftersom mammans mjölk de första för tidiga veckorna är anpassad med högre energiinnehåll och en annan sammansättning av fettsyror, protein m.m.

Prematurmjölk är dock svårt att få tag på. Prematurmammor har överlag svårt att få mjölken att räcka ens till sitt eget barn, så det är svårt att bygga upp prematurmjölkbanker. Därför används även mjölk för fullgångna, men sammansättningen passar inte prematurer och i Sverige berikas därför mjölken innan den ges till barnet. Man använder mjölk som är till för barn under tre månader. Mjölk avsedd för äldre barn skiljer sig så kraftigt i sammansättning mot vad prematurer behöver och skulle därför behöva berikas så mycket att ersättning lika gärna kan användas.

Prematurmjölk är inte heller alltid tillräckligt anpassad. Mammans mjölk är förvisso i någon mån anpassad för att ge näring åt ett för tidigt fött barn, men historiskt sett har det handlat om veckor, inte månader. Därför pågår inte anpassningen av mjölken tillräckligt länge efter förlossningen och den är inte alltid tillräckligt anpassad om barnet är född mycket för tidigt. I Uppsala fungerar det så att mamman pumpar ur mjölk, lämnar in för berikning och får tillbaka med rätt dagsdos och med vad som anses vara lämplig sammansättning (rutiner kan skilja mellan landsting).

Med vad berikar man?

Det finns olika linjer där man antingen ger bara ersättning, bara bröstmjölk eller bröstmjölk som är berikad. Vid berikning kan basen vara komjölk eller människomjölk. Vanliga tillskott:

  • Protein och kalorier finns ökat behov av för att de prematura ska kunna växa normalt. De 2-4 första veckorna har prematurmammans mjölk ofta i någon mån anpassat sig med mer näring och energi, men sedan blir den mer vanlig igen, så även en ammande mamma kan behöva ge sitt barn mer energi. (Ännu oftare finns dock ingen mjölk alls eller inte tillräckliga mängder mjölk, så det finns uppenbara brister i hur väl anpassat mammans mjölk är till barnets behov.)
  • Järn och zink i mjölken är svårt att påverka via mammans kost. Så för prematura som föds med för små lager av dessa till en början kan man behöva tillägg. (Även för vanliga spädbarn är lagren av järn och zink en avgörande faktor för hur länge enbart helamning är hälsosamt, mamman har mer direkt efter födseln, men det minskar.)
  • Fettlösliga vitaminer: A, D och E. (D-droppar ger man även fullgångna.)
  • Kalcium och fosfat har prematurer endast små lager av, vilket kan leda till osteopeni (förstadium till benskörhet).
  • Natrium är det högre omsättning av i prematuren och kan behöva tillföras ibland.

Man kan mäta mjölkkvaliteten och berika upp till en standardnivå. Men nu för tiden finns även rent tekniskt möjligheten att mäta prematuras metaboliska respons och anpassa mjölken efter barnets behov!

Prematura eller inte, det är ju detta det verkligen handlar om: Vilket behov har barnet? Får barnet detta med bröstmjölken/ersättningen?

Det som är bra för fler är inte bra för alla

Man måste kunna släppa både tanken att amning alltid är tillräckligt och tanken att ersättning alltid är fullgott alternativ och istället kolla vad som verkligen spelar någon roll för just den situation man är i. För nästan alla barn fyller amning barnets behov och för nästan alla barn fyller ersättning barnets behov, rent innehållssmässigt. Utöver innehåll finns sedan förstås många andra viktiga aspekter för barnets utveckling att ta hänsyn till och det vore intressant om det diskuterades mer.

Oavsett om man sedan lobbar för ett samhälle där fler ammar eller där fler ger ersättning, kan man inte som idag förbjuda information eller bortse från att den lösning man vill se för fler, inte alls är en bra lösning för alla.

Annonser

En tanke på “Berikning av mjölk till prematurer

  1. Ping: Stor brist på bröstmjölk i landet | Att flaskmata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s