slutet gott, allting gott

Vi fick en mixer i julklapp! Nu ska vi börja mixa mat till Casper. Vi köpte en BLW-receptbok från Amazon också:

Baby-led weaning är riktigt coolt. Ska kolla upp det lite mer inför nästa barn. Vi har inte kört så nu utan blandat plockmat och burkmat och hört att plockmatsdelen påminner om BLW, så därför tror jag receptboken passar väldigt bra. Och själva BLW-grejen att inte stressa upp sig så mycket över matvanorna utan låta barnet äta lite när det passar och testa ny mat i den takt den vill är en väldigt bra princip om man vill ge barnet ett avslappnat förhållande till mat.

Casper får äta vår mat när det passar (t.ex. är tuggbart och inte för kryddigt). Om vi äter pannkaka, får han en pannkaka att smaka/leka med, makaroner och potatis gör vi utan salt och ger honom, han äter bröd, fruktbitar eller vad det nu är. Häromdagen åt vi alla tre renskav och makaroner och ett äpple, mycket mysigt. Ibland får han i en matprovare, ibland bara som plockmat. Mest för samhörigheten, att hela familjen äter samma saker tillsammans, och för träningen att själv hantera maten.

För själva energi- och näringsbehovet får han äta när han är hungrig. Vi erbjuder mat till morgon, lunch, middag och kväll, men vill han inte äta behöver han inte och blir han hungrig lite senare värmer vi mat då istället.

I praktiken har han ändå fått vanliga matvanor och han äter ofta en burk till frukost/lunch, en till middag och sedan två portioner gröt till kvällen. Däremellan får han mjölk så ofta han vill, totalt cirka 800 ml/dygn fortfarande. Jag vet inte riktigt när barn brukar sluta med mjölk men jag tänker att han säkert börjar äta mer och mer fast föda av sig själv, så att det löser sig automatiskt. Han brukar visa ganska väl om han vill ha mat, mjölk, frukt eller bröd. Bröd vill han iofs nästan alltid ha så det ransoneras lite…

Jag brukar testa att ge babytecken för äta och dricka när han äter eller dricker, om det ger någon effekt får man väl se om ett tag. Ska kolla upp något tecken för bröd också. Han mest bara blir arg om han vill äta något annat hittills… Har inte gått in för babytecknen jättemycket men det vore smidigt om han lärde sig.

Han brukar vilja ha en egen sked och lägger man upp mat på den har lärt sig att stoppa den i munnen utan att tippa ut maten. Det genererar mycket stolta föräldrar. MEN det är ju mycket roligare att kasta den på golvet förstås så det är inga mängder han kan få i sig så. I princip får han all mat han behöver av oss, utan kladd, liksom bara in i munnen, tjofftjoff, skrapar upp kladd, väldigt prydligt och ordentligt sådär som känns enklast bara, speciellt om man inte är hemma. Enstaka gånger får han tallriken och äta med händerna samtidigt som vi matar, men då blir det också sanering av både bebis, kök och förälder efteråt.

Vi har nästan bara gett honom burkmat hittills. Enkelt och smidigt och inte så dyrt. Eftersom det inte finns så många smaker har vi importerat smaker från England också, samma märken t.ex. Hipp, men de har lite lamm och nudlar där bland annat. (Det var t.o.m. billigare än burkarna på Maxi…)

Men nu blir det alltså till att mixa lite mat också, får se hur lång tid det tar att komma igång med det, men det ska bli jätteroligt!

Det bästa med maten är att Casper har varit väldigt matglad sedan han återhämtade sig efter en initiala tröttheten med dropp och allt hemskt. Han äter som en häst och är tjock som en hel Casper. Det känns bra t.ex. när han fick magsjuka i höstas och inte åt på ett tag, eller om han skulle börja matvägra av någon anledning. Lite marginal är inte dumt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s