Vi har det bra, vi här fram i bilen

Att sätta bilbarnstolen fram var riktigt lyckat! Gladare bebis, gladare förälder. Ringde direkt och kollade och bokade tid när vi köpt bilen i augusti i fjol, kostade 1100 (!) att koppla bort airbagen på Toyota men det gick snabbt i alla fall. Och det var verkligen värt, det är ju inte alltid vi är två vuxna i bilen och låta honom sitta ensam där bak kändes väldigt, väldigt fel i hjärtat.

Dessutom får ingen under 140 sitta i framsätet om man har airbagen inkopplad, inte heller om barnet använder bilkudde som rekommenderas till 10-12 i alla fall. Och helst inte gravida heller. Så det är ju inte bara under något småbarnsår det är bra att ha airbagen urkopplad, utan minst 10 år efter det sista barnet fötts.

Dessutom rekommenderar NTF ur säkerhetssynpunkt att man har bilbarnstolen fram, dels för att det (möjligtvis) blir bättre vid en krock, dels för att stolen ryms bakvänd längre, dels för att man snabbt kan avgöra vad som är fel.

VTI har publicerat en omfattande rapport om barn i bilar, massa statistik om allting. 80% av barnen i baksätet trots att det inte är rekommenderat ur trafiksäkerhetssynpunkt och trots att många föräldrar skulle föredra att ha barnet fram. Hälften av barnen är framåtvända vid tre år, trots att barnen ska sitta bakåtvända till minst 4, helst 5 år eller så länge det går. 20% åker framåtvända redan vid två år och 6% vid ett år. Risken är 5 gånger högre att åka framåtvänd.

För att åtgärda detta har ett gäng trafikrelaterade organisationer bland annat NTF, Vägverket, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), försäkringsbolaget Folksam och ett gäng biltillverkare har tagit fram en barnpolicy om att underlätta och informera om urkoppling av airbag. Superbra! Här ser man hur det funkar att koppla ur för olika bilmärken. OBS att man måste kolla att stolen ryms fram och inte skymmer sikten när man köper den. I vissa bilar ryms inga stolar fram, i andra ryms bara stolar av vissa märken.

Priusen är väldigt rymlig, så den gick bra iaf! Puh, för vi hade inte kollat innan vi köpte stol…

image

Slipper sitta ensam där bak utan att kunna se mig.

image

Casper var oroligast när bilen bara stod stilla, men nu kan man busa lite innan åker.

imageEller mycket! Nu kan man lägga en hand på honom om han blir orolig också.

imageNär man stannar vid rödljus kan man plocka upp flaskan om han tappat den i knät.

imageNär jag sa att bilar brukar ha airbag fram skrattade Casper så han kiknade. Det är ju bebisplatsen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s