Fryst bröstmjölk smakar illa?

Jag är med i massa roliga facebookgrupper, bland annat en för tips och råd om flaskmatning. Det är lite som amningshjälpens facebookgrupper, fast om flaskmatning, d.v.s. föräldrar som flaskmatar eller har flaskmatat tidigare hjälper varandra med tips och råd. Man lär sig väldigt mycket där!

fbtilldigsom

Häromdagen svarade jag på en flaskmatningsfråga och eftersom det inte finns så mycket information om detta på svenska, så den får ett inlägg här.

En mamma berättade att hon har pumpat bröstmjölk och fryst in för att flaskmata med sedan, men när hon tinar mjölken märker hon att den smakar hemskt. Den går inte ens att dricka. Blir mjölk illasmakande när man fryser den? Eller var det bara hennes? Hon undrade förstås vad som hade hänt.

Har man pumpat och fryst enligt konstens alla regler och det ändå smakar illa efter frysning är det antagligen så att mammans mjölk innehåller för mycket lipaser, som brutit ned fett vilket orsakar en smakändring. Och även om mjölken inte blivit dålig rent innehållsmässigt kan den smaka så illa att bebisen vägrar äta. Det går inte att återställa smaken när det väl har hänt, men inför nästa frysning kan man skålla mjölken innan frysning och på så sätt förstöra lipaserna.

Lite mer detaljerat om vad som händer:

Vad är lipaser?
Lipaser är enzymer, d.v.s. proteiner med förmåga att påskynda kemiska reaktioner, i det här fallet att bryta ned fetter som en del av matsmältningen. Lipaser är inga levande organismer, de är bara som små verktyg som åker runt och kopplar isär fettsyror och det gör de även när mjölken är fryst.

Lipaset som finns i bröstmjölk.

Vad är poängen med att koppla isär fettsyror?

Likt som i annan mat är 95% av alla fettsyror i bröstmjölk är ihopgrupperade tre och tre i triglycerider. Det skyddar fettsyrorna från att reagera med olika ämnen, men de måste kopplas fria för att kunna användas i kroppen.

Bröstmjölkslipaserna kan snabba på isärkopplingen av triglycerider så att fettsyror som t.ex. omega-6, omega-3 och DHA kan ta sig genom tarmväggen, till blodet och vidare, där de återgår till att grupperas i triglycerider om de ska lagras i kroppen.

Varför är lipaser bra för bebisar?

Det finns många olika lipaser, men de lipaser som finns i bröstmjölk kallas BSSL, bile salt-stimulated lipase, och är samma som ett bukspottkörtellipas som kallas BSDL, bile salt-dependent lipase. Bebisar har inte så välutvecklad bukspottkörtel och därför passar det bra med lite hjälp på traven med motsvarande lipaser från bröstmjölken. Men det är inte absolut nödvändigt med extra lipaser, det bara underlättar lite.

Hur smakar lipasad mjölk?

När fettsyrorna kopplas loss sänks pH och järn frigörs. Därför kommer mjölk där lipaserna har arbetat för mycket smaka surt eller metalliskt.

Vad kan man göra åt problemet med dålig smak?

När det väl har hänt finns ingenting att göra för att göra smakändringen ogjord.

 • Späda
  Man kan möjligtvis göra smaken mindre framträdande genom att späda med färsk bröstmjölk om man har den möjligheten.
 • Uteslut andra orsaker
  Inför nästa frysning vill man utesluta andra orsaker och tänker igenom så att man verkligen har sin pump ren och hanterar mjölken okej vid frysningen. Om smaken beror på bakterier och inte lipaser går det ju att förhindra enkelt nästa gång och man skulle absolut inte vilja ge barnet bröstmjölk om farliga bakterier fått härja i den. Men har man uteslutit det kan det vara lipaserna istället.
 • Minska infrysningstiden
  Om man fryser kortare så mjölken inte hunnit börja smaka illa löser man också problemet,  men det kanske inte är alltid man kan styra så.
 • Skålla
  Annars är det bara en sak kvar att göra för den som har mycket lipaser och vill kunna ge mjölk som frysts ett tag: Skålla mjölken innan infrysning. Det enda sättet att inaktivera lipaserna är nämligen att värma dem. Då bryts deras struktur sönder och de kan inte koppla isär fettsyror och allt är frid och fröjd på smakfronten.
 • Ersättning som backup
  Om man inte hinner testfrysa kan man chansa att det funkar och ha ersättning redo som backup.

Som förebyggande för lipaserna menar en del att det hjälpt att de sköljt pumpen och behållare i destillerat vatten istället för kranvatten, för att undvika att mjölken kommer i kontakt med extra metaller som järn som finns i vanligt vatten. Järn gör att lipaserna arbetar snabbare. Kanske värt att prova, vad vet jag.

Varför bara skålla och inte värma länge?

Man vill förstöra just lipaserna, inte annat bra som finns i bröstmjölken. Vid skållning förstörs ganska mycket lipas utan att påverka t.ex. antikroppen IgA eller det järnbindande, antibakteriella laktoferrinet i bröstmjölken. Om man istället värmer en längre tid blir man förvisso av med alla lipaser, men minskar också IgA och laktoferrin dramatiskt.  Även skållning försämrar mjölken något så man vill inte göra det i onödan, men om det behövs för att mjölken ska kunna användas är skållning mycket lindrigare än längre värmning.

Värm snabbt till typ 70 grader (behöver inte koka) – kyl snabbt och ställ in i frys.

Hur vet man om man har för mycket lipaser?

Pumpa ut mjölk och dela upp i två mängder: Den första skållas innan infrysning och den andra fryses in direkt. Sedan kan man tina smakprover efter ½ dygn, 1 dygn, 1½ dygn osv. och se hur ens mjölk klarar sig.

Att bara testfrysa och kolla så mjölken är okej även efter några dagar kan vara smart att göra innan man lämnar med pappan eller med barnvakt och har fryst mjölk som mat. Om man inte testfryst är det bra att ha ersättning hemma som backup.

Hur lång tid tar det innan de smakar illa?

Det beror på hur mycket lipaser man har. Bebisar kan också vara olika känsliga för vad det innebär att smaka illa. För vissa kan det smaka illa redan efter ett halvt dygn, för andra kan det ta några dygn. För de flesta funkar det bra att frysa i månader.

Annonser

4 thoughts on “Fryst bröstmjölk smakar illa?

 1. Oj, intressant! Min mjölk luktade och smakade illa efter uppvärmning trots förfarande enligt konstens alla regler. Ungen brydde sig inte om smakskillnaden men vi vågade inte ge eftersom vi trodde att mjölken surnat. Tänk om jag läst det här när det begav sig…

 2. Hej!
  Intressant. Tror min mjölk från frysen ”råkat ut ” för detta
  Vad beror det på att man har mkt av detta ämne som gör att mjölken smakar/luktar järn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s