Cykelmoderniteter

Och jag som inte fattat varför det finns töntiga cyklar UTAN trampor i vissa skyltfönster… Jag märker verkligen att jag växte upp i ett annat årtusende ibland, för nu har jag lärt mig att det är så man lär barn cykla nu för tiden! Verkar verkligen toppen!

Lära sig cykla på 2000-talet

  • Steg 1 är att lära sig hålla balansen på cykel och det är mycket enklare om man inte trampar samtidigt. Så antingen köper man en cykel utan trampor eller monterar bort dem från den cykel man har.
  • Steg 2 blir att att lära sig trampa, och det verkar gå jättelätt när man väl lärt sig balansera. Så man använder aldrig klassiska stödhjul utan kör tvåhjuling direkt!

Såg ett youtubeklipp på ett event där barn fick lära sig cykla, och det kändes som att det faktiskt var en väldigt effektiv metod. Så nu har jag blivit modern och beställt en sån där balanscykel eller springcykel som de också kallas.

Välja cykel…

Läste lite olika guider som denna och denna, det första man behövde välja var storlek, för barnet måste ju nå ner till marken bra för att skjutsa på fart. Sedan väljer man material (trä, metall eller komposit) och typ av hjul (framför allt luft eller inte). Sedan finns det olika grejor som inte spelar så stor roll egentligen, typ broms, fotstöd, svängskydd för styret.

Vi valde en cykel man kan montera på trampor, så man slipper köpa en ny cykel sedan.

Gyrohjul!

En übercool sak är också att det finns en lösning för att stabilisera tvåhjulingen när barnet ska börja lära sig trampcykla, UTAN att man behöver använda stödhjul. Och det är ett gyrohjul som man sätter dit som framhjul. Känns lite onödigt… men verkligen smart tänkt. Och ett bra tillfälle att lära barnet lite om rörelsemängdsmoment!

Gyrohjulet är batteridrivet och innehåller skivor som snurrar jättesnabbt, vilket skapar en kraft som hjälper till att  hålla hjulet upprätt (p.g.a. att rörelsemängdsmomentet bevaras). Sånt använder man t.ex. i rymdfarkoster för att hålla dem på rätt kurs. Och numera även små barn som försöker cykla. I youtube-klipp kan man se hur man kan putta iväg cykeln, som  håller sig upprätt av sig själv.

Självstående cykel tack vare stabiliserande gyrohjul

Drömma, vilja och längta

Men det kan nog dröja innan han vill trampa. Först och främst ska han äntligen få en cykel! Varenda gång vi gått förbi ett barn med någon form av cykel, eller när han sett en cykel i någon affär, blir han helt till sig. Cykel, cykel, cykel, Casper cykel, säger han, pekar och ser verkligen lidelsefull ut. Det är nog det första han verkligen önskat sig.

gyrobikegreen2

En grön blev det. 10 dagars leveranstid… Ska bli jättespännande!

Annonser

4 thoughts on “Cykelmoderniteter

  1. Vilken snygg! För vår (nu) 6-åring var det helt perfekt med springcykel. Det tog ungefär 10 minuter för honom att förstå grejen med trampor när han fyllde fem, då hade han haft springcykel sedan 4 årsdagen. Han hade nog kunnat prova vanlig cykel tidigare, men det var faktiskt lite skönt att han inte kunde bli hur snabb som helst och att han istället fick utmana sig och trixa med det han hade men i olika terräng. Coolt med gyrohjulet också!

  2. Va kul! Och vilken fin cykel, gillar särkilt färgen! Jättespännande med den nya ”cykelpedagogiken”. Han ska inte få någon trehjuling (eller har han det redan?), där kan han ju öva benstyrka och trampande separat?

    • Mm, det är föräldrarna som valde modell, men Casper som valt färg. Så förstås blev det särskilt fin färg.

      Nej, han har ingen trehjuling, fick bli den här istället. Får se vad han tycker om den. 🙂 Han kanske kan bytlåna med något barn på gatan om han vill åka trehjuling, för mm, det är ju kul att trampa också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s