Varför blir äpplen bruna?

En förskolelärare berättade om en fruktstund och att ett barn undrat över varför äpplet blivit brunt. Det är ju något man kan undra över även som vuxen och i en av alla roliga grupper på Facebook skrev jag ett svar på den frågan när den ställdes. Tänkte att jag kan skriva det här också, ifall någon funderar på samma sak!

Mitt svar:
—————————————————————————————————————–

Det var en väldigt intressant fundering av barnet! Tycker jag särskilt som bioteknologstudent. Jag känner igen resonemanget också, mitt barn är 2,5 år och kallar ofta brunt för bajs. Men ibland är ju brunt godis också!

Vuxensnack

Det bruna på äpplet är färgämnet melanin, som bildats när äppelceller gått sönder så att melaninbildande enzymer i äppelcellerna kommit i kontakt med syre i luften.

För en vuxen kanske det också är intressant att veta att det i kloroplaster finns ett enzym som kallas PPO, polyfenoloxidas. När PPO oxideras hjälper det reaktionen där fenol blir o-kinon, som sedan polymeriseras till det bruna färgämnet melanin. Detta kallas enzymatisk brunhet. Men tillbaka till barnet.

Melanin – en brun färg

Det bruna på äpplet är alltså ett färgämne. Det kallas melanin och finns på massor av ställen. Man kan kolla i ögonen på en kompis och om man ser något brunt i irisen – då är det melanin. Eller i huden när man blir solbränd. Har barnet ätit choklad eller russin någon gång? Då har hen ätit melanin, för det är vad som gör kakaon och druvorna bruna!

Ett enzym som fixar melaninfärg – om det finns luft

Men hur blir det brunt på äpplen? Inuti äppelcellerna finns ett verktyg, ett enzym, som kan göra brun färg av ett vanligt genomskinligt äppelämne – men bara om det finns syre. Syre finns i luften. Luften kommer vanligtvis inte in i äppelcellerna och då håller sig äpplet i sin vanliga färg länge.

Äpplet kan gå sönder. t.ex. när man skär med en kniv eller biter i det. Då kan luften komma in i cellen, till enzymet. Då blir det genomskinliga äppelämnet ändrat till brunt melanin.

Äpple med rost?

Man säger att äpplet oxideras av syret. Det är inte bara frukt som kan oxideras. Till exempel järn kan oxideras. Då bildas rost. Rost är alltså järn som oxiderat.

Man kan nästan säga att äpplet har rostat när det blivit brunt! Och verktygen i äpplenas celler behöver luft för att göra det brunt snabbt.

Forska om enzym!

Det går att testa själv hur enzymet funkar. Kanske har barnet några idéer själv hen vill testa? Några förslag annars:

  • Går det snabbare eller långsammare i kylskåpet (enzymaktivitet är temperaturberoende, i kylskåp kommer det ta längre tid)?
  • Kommer luften åt äpplet om äpplet ligger i plastfolie? I vatten? (detta enzym kräver syre, isoleras enzymet från syre klarar sig äpplet länge)
  • Funkar enzymet när det är jättesurt, som när man stryker citron på (enzym kräver vissa pH-intervall, är det för surt kommer äpplet inte bli brunt)?
  • Har andra växter också detta brungörande enzym? Bananer? Morötter? Potatis? Päron? Blir de bruna snabbare eller långsammare? (Frukter har olika mycket och olika snabba enzymer av den här sorten)

Det finns många tips på nätet man kan testa också:
http://www.wikihow.com/Keep-a-Cut-Apple-from-Turning-Brown

—————————————————————————————————————–

apple

Skär ett äpple i två delar. Stryk citronsaft på ena ytan. Enkelt och praktiskt vardagsexperiment om enzymers pH-beroende.

Annonser

2 thoughts on “Varför blir äpplen bruna?

  1. Så här ska man berätta om kemi. Naturvetenskap som den naturligaste sak i världen. Jag blir glad!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s