Svår förlossning, svår bebis?

Meningsfullheten och nödvändigheten av smärta för mamman vid förlossning har växlat genom tiderna, alltifrån Gamla testamentets uttalande att det är ett straff från Gud, till moderna åsikter om att det är en värdefull upplevelse att genomgå eller att det är helt onödigt och ska bedövas bort. Smärtupplevelsen för barnet vid förlossning diskuteras inte lika ofta och hett. Men nog är det intressant!

För det är ju inte bara för mamman en vaginal förlossning gör ont – att bli ihopklämd och utpressad gör också ont på barnet. Kanske är det inte bara en tillfällig smärta utan något som påverkar dem även längre fram i livet enligt studien Mode of delivery and subsequent stress response, vars hypotes är att känslighet för stress och smärta formas av förlossningen i betydlig utsträckning. Resultatet av studien:

  • Komplicerad vaginal förlossning – mer lättretade och missnöjda barn
    De 20 barn som föddes vaginalt under komplicerade förhållanden, där man behövt sugklocka eller tång, var mest lättstressade och smärtkänsliga när de vid 2 månaders ålder fick vaccinsprutor.
  • Planerat kejsarsnitt – nöjdare och lugnare barn
    De 10 barn som föddes med planerat kejsarsnitt var minst stressade och smärtkänsliga.
  • Okomplicerad vaginal förlossning – mittemellan
    De 46 barn som föddes vaginalt på ett okomplicerat sätt hamnade mellan sugklockebarnen och snittbarnen både när det gällde gråt och stress.

Slutsatsen av studien är att det kan vara intressant med smärtlindring efter förlossningen till de barn som fått en komplicerad vaginal förlossning. Det skulle kunna minska risken för överdriven oro hos de barnen. Vad som är en hälsosam nivå av smärtkänslighet visar studien däremot inte.

Forskning om smärta hos foster och nyfödda är jätteintressant tycker jag, eftersom det finns så många föreställningar om hur mycket smärta små barn, spädbarn och foster upplever i olika situationer, både fysiskt och psykiskt, och vad som är skadligt, nyttigt eller okej. Smärta och stress är politik och religion (avlivning av aborterade foster, omskärelse), medicin (allvarliga sjukdomar, inläggning på sjukhus, bedövning vid operationer) och vardag (kolik, sömnproblem, förskolelämning).

Så länge barnen inte själva kan beskriva sin upplevelse av smärta är det inte jättelätt att bevisa det ena eller andra. Samtidigt är frågorna potentiellt jätteviktiga, så de hamnar ofta i hetluften. Med mer forskning på förlossningssmärtan för barnet kanske den frågan också kommer in mer i debatten?

Nyfödda Casper skriker. Undra hur ont han hade och hur panikslagen han var? Undra vad som är hälsosamt ont och hälsosam stress för barnet vid en förlossning?

Annonser

One thought on “Svår förlossning, svår bebis?

  1. Ping: Hur mår bebisen efter en svår förlossning? | Patientperspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s