Ridlektion 8: Gymkhana-avslutning

Casper var på ett sånt fantastiskt humör igår och lärde sig massor om hästskötsel. Kratsa hovarna är det han gillar mest och han börjar få in snitsen rätt bra. Ryggen mot huvudet, dra handen längs benet och kratsa i ett V så man inte gör illa strålen. Han borstar med sina ryktborstar, matar hästen med hö, har lärt sig hur hästar låter när de är glada och när det är arga. Han är jättefin med hästarna, pratar med dem, klappar försiktigt, frågar hur de mår och om de är glada.

Idag gick jag och han också igenom tränsningen lite mer i detalj. Vi skulle rida barbacka, så det var bara träns som skulle på och därför lite extratid till det. Vi tränade på tränsets olika delar och han höll fram bettet i handen mot hästens mun. Sedan lyfte han nackstycket över öronen, spände nosrem och käkrem. Väldigt stolt Casper! De har världens snällaste hästar på Körlinge alltså.

wpid-20140613_162516.jpg

Casper borstar Laura lite extra efter han tränsat henne.

1. Laura-lektion

Sedan begav vi oss ut till ridhuset, Casper ledde själv Laura. Jag peppade Casper att det var mycket enklare att rida utan sadel, för då kände hästen bättre när han skänklar på. Och han behöver inte hålla reda på stigbyglarna.

Först fick de skritta runt lite för att känna balansen, men sedan ställde de upp i två lag.

  • Första uppgiften var att styra slalom mellan konerna som var uppställda längs långsidan, ner och tillbaka. Sedan skulle de high-five:a nästa ryttare i laget.
  • Andra uppgiften var att rida slalom ner och tillbaka med tyglarna i en hand – och hålla en frigolitnyckelpiga som ridläraren delade ut i den andra handen. Casper älskar att rida med en hand och älskar nyckelpigor, så det var väldigt uppskattat.

Till sist fick alla barn kliva av och springa till några stolar, där de blev bjudna på saft och kaka.

wpid-20140613_162937.jpg

Casper leder ut Laura till första ridlektionen

2. Hålly-lektion

I gruppen som var efter var det flera barn som inte kom… Och den som ville fick rida en lektion till! Ridläraren frågade Casper om han ville rida Laura en gång till eller Hålly, som också var ledig.

Hålly är hästen Casper hade fyra första lektionerna och han är väldigt fäst vid henne. Så han sa förstås ”Hålly!” och blev alldeles lycklig. Han har pratat om Hålly så mycket, ritat teckningar, berättat om henne, hittat på sagor om henne, sjungit sånger om henne. Så det var fint att han fick rida henne på avslutningen också.

  • I den här gruppen var första uppgiften att rida slalom ner och sedan TRAVA (barbacka!) rakt tillbaka. Det gick superbra.
  • Andra uppgiften var att hålla tyglarna i en hand, nyckelpiga i den andra handen och rida slalom ner, och sedan trava tillbaka. Han tyckte att det var jättekul att trava.

Sedan blev det saft och kaka igen. 😛

wpid-20140613_1717311.jpg

Dagen var fulländad när Casper blev erbjuden att rida Hålly andra lektionen!

3. Thelma-lektion

När ridlektionen var slut var det några barn i nästa grupp som inte kom. Casper fick rida Thelma om han ville. Det ville han gärna! Thelma, Hålly och Laura är de tre shetlandsponnyerna på Körlinge. Thelma och Hålly är minst på cirka 95 cm och Laura är lite större på cirka 100-105 cm.

  • På denna lektion fick Casper först skritta slalom bort och sedan trava slalom tillbaka.
  • Andra uppgiften var att hålla tyglarna i en hand och nyckelpigan på huvudet.
  • Sista uppgiften var att rida damsadel i slalom fram och tillbaka.

Och saft och kaka igen…

wpid-20140613_180029.jpg

Tredje lektionen fick Casper rida Thelma. Han började bli lite trött och busig vid det laget. Här posar han för kameran.

 

Efter de tre lektionerna hade vi picknick i bagaget. Casper var på toppenhumör och mumsade i sig korv med bröd och vindruvor. Vi höll också koll på när ridlärare Elin kom ut från ridhuset efter sista lektionen, för då skulle Casper ge henne en avslutningspresent.

Hans stora passion är tårtor och han hade bakat en ”tårta” (sockerkaka) någon dag innan och den satte vi ett ljus i. Sedan tog vi ett äpple och satte ett tårtljus i den med, så både ridläraren och hästen fick varsin tårta. Vi la det i en fin liten papp-påse med sidenband som handtag och när Casper fick se ridläraren sprang han till henne och förklarade att han hade gjort tårta till henne.

wpid-20140613_180928.jpg

Picknick med varmkorv i bagaget. Nu kunde han äntligen skratta, sjunga och busa så mycket han ville.

 

Första sommarlovsdagen var lång och underbar. En bra start på sommarens alla äventyr!
wpid-20140613_182829.jpg

 

Annonser

En tanke på “Ridlektion 8: Gymkhana-avslutning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s