Studenttips

Okej, inte klart, men jag kanske inte orkar skriva mer heller, får se.

Jag har skrivit om det förut: studenttiden är bästa tiden att skaffa barn! Men ändå utgår mycket information ifrån att man arbetar när man skaffar barn, eller möjligtvis är arbetslös. Jag tar och samlar lite tips här, till att börja med om pengar.

Pengar

Ett litet bebisbarn kostar inte alls mycket och behöver inget eget rum, så det är inga problem med studentbudget (det blir ju värre när de kommer i skolåldern kanske men då har man ju pluggat klart). Blöjor kostar cirka 300-400 per månad, ersättning 400, kläder kan man köpa jättebilligt i stora paket på blocket eller ärva av någon bekants barn och det är dessutom populärt att få i present. Så nödvändiga extrautgifter täcks av barnbidraget man får. Sedan finns det andra bidrag man kan få, här är de jag kom på:

 • Studiemedel och föräldrapenning samtidigt
  Man kan få föräldrapenning samtidigt som man får studiemedel, om man pluggar och tar hand om sitt barn. Man kan t.ex. plugga på kvällarna eller att ta med barnet till skolan, eller i alla fall ta föräldrapenning på helgerna. Har bloggat om detta.
 • Tilläggsbidrag från CSN, cirka 500/månad.
  Extrabarnbidrag får man för de veckor man tar studiemedel. Man fyller i på Mina sidor under rubriken ”Ändra ansökan” ”Ändra utbildning bidrag och lån”.
 • Tilläggslån, ungefär 1700/månad
  Kan man få om man har arbetat tidigare med en lön på ungefär 14 000 per månad.
 • Vårdnadsbidrag
  Vårdnadsbidrag får man samtidigt som man får studiemedel eller lön. Bra t.ex. om man ändå inte har SGI och vill spara fp-dagar eller om man har en barnvakt innan barnet fått förskoleplats.  Har bloggat om det här och här. Finns dock bara i vissa kommuner.
 • Andra bidrag
  Bostadsbidrag och massa sånt kan man ju få, känner inte till så noga vilka allmänna bidrag som finns.
 • Ingen tillfällig föräldrapenning
  Som student kan man inte ta ut tillfällig föräldrapenning/vab om barnet blir sjukt mindre än 30 dagar. Men blir barnet sjukt anmäler man, och är barnet sjukt mer än 30 dagar skrivs lån och bidrag om till sjukpenning och csn- veckorna sparas. Precis som om man själv blir sjuk alltså. För jobb vid sidan av kan man få tillfällig föräldrapenning.

Plugga

 • Man måste inte sluta plugga om man vill amma.
 • Man kan få eget rum när man skriver tenta, om man vill ha barnet med sig.
 • Man kan ta med barnet på föreläsningar, grupparbeten, redovisningar osv.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s