kvaltider

En jobbig grej med att bli förälder är att man måste ha kontakt med Försäkringskassan. Jag hatar FK. Det är något mycket märkligt med dem.

Distinktionen mellan regel och tillämpning

När det gäller sjuka har det äntligen uppmärksammats – många blir nekade sjukpenning trots att de enligt reglerna borde ha rätt till det. Rena lögner om att det beror på reglerna sprids på internet nu. Att bli nekad sjukpenning till synes utan grund hände mig och andra under förra regeringen och likaså många under den här regeringen. Det är bra att det kommer upp till ytan!

Sjukskriven som gravid

Något som man inte hör så mycket om är problem med föräldraförsäkring och sjukpenning relaterat till föräldraskap. Det har blivit lite bättre med nya regeringen, som jag skrev tidigare har diskrimineringslagstiftningen under mandatperioden blivit strängare så vissa fall av diskriminering mot gravida som söker sjukpenning har fått upprättelse (2009-11-03). Jag är skeptisk till att de beviljar sjukpenning som de ska i sådana lägen, men jag hoppas att det är uppfattat hos FK, för även om möjligheten att bråka och kämpa skulle finnas, är det ingen bra lösning när man är sjuk. Ekonomin måste också lösas kortsiktigt och då behöver man veta om pengarna kommer att trilla in eller inte.

Sjukskriven som nybliven mamma

En liten märklig detalj i föräldraförsäkringen som enlig FK sägs gälla och sägs ha gällt ”alltid” är att mamman inte kan räknas som sjuk  när hon fött barn. Jag pratade med en handläggare där om sjukskrivning rent allmänt och fick till min stora förvåning höra att mammans arbetsförmåga inte räknas efter den sysselsättning som hon tänkt ha, t.ex. om hon tänkt jobba, utan helt enkelt räknas efter om hon kan ta hand om ett barn.Visst är det en stor omställning att få barn, men ska man definieras om helt som mamma? Ska ens eget liv försvinna?

”Att ta hand om ett barn” ställer inte höga krav – är mamman vid medvetande och kan träffa sitt barn någon gång under dagen räknas hon som frisk. Det krävs att ligga i koma, att ha någon allvarlig smittsam sjukdom eller psykiska störningar så mamman är inlåst. Enligt FK.

Sjukskriven som nybliven pappa

För pappan anses dock inget särskilt hända, om han sjukskriver sig direkt efter förlossningen räknas hans arbetsförmåga utifrån den sysselsättning han tänkt ha, som vanligt. Så mycket för den där omställningen för föräldrar.

Ett exempel från verkligheten

Jag har hört fall som bekräftar att detta faktiskt stämmer. Såhär skriver en mamma:

”(…) Då jag personligen drabbades av detta under 2006 då vårt tredje barn föddes med planerat kejsarsnitt.
Då det blev bestämt att det skulle bli planerat snitt så kontaktade vi f-kassan för att informera oss om olika möjligheter för oss båda att vara hemma med våra två minsta barn, under den första tiden omedelbart efter förlossningen. Vi talade med olika personer på f-kassan 3-4 ggr per telefon och vi var gemensamt på ett personligt besök med en handläggare för att reda ut detta. Vi fick enhälligt informationen om att jag skulle kunna vara sjukskriven och pappan ta föräldraledigt för den nyfödde, (då föräldradagarna för det 17 månader gamla barnet som också var hemma, inte skulle räcka.)
Jag fick havandeskapsförgiftning, kejsarsnittet tidigare lades, barnet hamnade tyvärr på neonatal. Väl hemma igen, en vecka senare, fick jag dessutom mjölkstockning och var åter på KK, under ett dygn.
Ganska omgående efter att sjukskrivningsintyget skickats in, fick jag veta att f-kassan inte skulle godta det. Förutom att vi blev extremt förvånade slog deras beslut fullständigt omkull vår, i det läget, sköra familj. Vi överklagade beslutet, inte för att det skulle hjälpa oss men för att andra inte skulle drabbas av liknande. Vi överklagade bland annat för den information vi fått inte stämde med deras beslut gällande sjukskrivning. Överklagan avslogs med motiveringen att man inte kan förlita sig på den information man får i förväg, utan det är först när intyget skickas in som beslut tas. Vidare så godkänner inte f-kassan sjukskrivning för nyförlösta mammor om man inte är så dålig att man överhuvudtaget inte kan träffa/ta hand om den nyfödde. Vi bad dem förtydliga vad de menade med det sistnämnda. Exempel på detta var psykisk sjukdom då mamman utgör en direkt fara för barnet eller om mamman ligger på intensivvårdsavdelning i koma.

Dessutom fick vi då muntligen veta att pappan skulle kunna ha varit sjukskriven, då barnet var inskrivet på neonatal. MEN f-kassan skulle inte bevilja en sjukskrivning retroaktivt då de inte ville veta av några som de uttryckte det ”efterkonstruktioner”.
Således beviljas ingen sjukskrivning för en nybliven mor efter ett kejsarsnitt, havandeskapsförgiftning, mjölkstockning, foglossning och barn inskrivet på neonatal. Eftersom hon inte anses tillräckligt sjuk för att ta hand om den nyfödde, då detta är hennes uppgift, att det dessutom fanns ett litet barn på 17 månader påverkade inte beslutet. Men som nybliven far anses han inte vara arbetsför då barnet är inskrivet på neonatal!
Således tog försäkringskassan olika beslut utifrån den nyblivne förälderns kön, år 2006.

Detta var alltså innan de nya reglerna börjat gälla ( de började gälla 1/7-2007), så det är inte en konsekvens av det. Detta har dock inte heller ändrats i de nya reglerna, så det är lika aktuellt nu.

Sammanfattning:

Hennes grund för sjukpening – ej godkänt

  • kejsarsnittskomplikationer efter havandeskapsförgiftning
  • mjölkstockning
  • foglossning
  • barn på neonatal

Hans grund för sjukpenning – godkänt

  • barn på neonatal

Är inte det mycket, mycket märkligt? Skulle detta alltså finnas formulerat i regelverket? Hur kan överklagandet inte gå igenom?

Jag måste kolla vad FK egentligen har för regler, om detta verkligen står inskrivet på något sätt måste det ändras. Men jag antar att det liksom andra sjukbedömning är godtyckliga beslut som enskilda handläggare fattar, beslut som gör otrolig skillnad för människors liv. Det måste ju finnas sätt att hantera sådana här rättsvidriga fall? På vilka grunder kan man överklaga så att det går igenom? Det vore väldigt intressant att veta.

Att börja livet med sin nya familj med krångel och bråk är inte alls bra. Det vore intressant att höra om fler fall med föräldrar som fått konstiga FK-beslut, för att se var problemet finns. Allt prat om jämställdhet och hur viktigt det är blir just bara prat om hela systemet har en inbyggd orättvisa. Att Alliansen har börjat lyfta frågor om sjukpenning är jätteviktigt och jag hoppas att det här kommer att jobbas vidare med, mycket.

Lämna en kommentar